"Jedz zdrowo – żyj zdrowo"

W roku szkolnym 2020/2021 uczniowie Publicznej Szkoły Podstawowej im. Tadeusza Kościuszki z oddziałami przedszkolnymi w Goczałkowie realizują innowację pedagogiczną „Jedz zdrowo – żyj zdrowo”. W czasach pandemii covid-19 współczesny człowiek znacząco ograniczył swoją aktywność fizyczną, co powoduje coraz większe problemy. Obserwując dynamikę zmian społecznych, stylu i trybu życia współczesnego człowieka, wychodząc na przeciw jego potrzebom doszliśmy do wniosku, że powinnyśmy pochylić się głębiej nad problemem zdrowego i racjonalnego odżywiania. Śledząc wyniki badań naukowych nie da się ukryć faktu, iż coraz większa liczba ludności cierpi z powodu problemów z odżywianiem. Otyłość dopada coraz szerszą rzeszę młodych ludzi i dzieci, z drugiej zaś strony mamy do czynienia z problemem anoreksji czy bulimii. Nie ma chyba grupy uczniów, w której nie znalazłoby się dziecko z nadwagą lub otyłością. Okres dzieciństwa to czas, w którym kształtują się nawyki i przyzwyczajenia. Dlatego tak ważne jest, aby zaszczepić w młodym człowieku pozytywne wzorce. Sposób żywienia wpływa na funkcjonowanie człowieka, jego rozwój fizyczny, intelektualny, szybkość przyswajania wiedzy, uczenia się. To, w co wyposażymy dziecko w okresie dorastania, będzie procentowało w całym dorosłym życiu.

Cele ogólne innowacji:

  • kształtowanie nawyków zdrowego odżywiania

Cele szczegółowe innowacji:

  • wspomaganie procesów nabywania postaw prospołecznych
  • podnoszenie poczucia własnej wartości i wiary we własne siły
  • kształtowanie prawidłowych stosunków między dorosłymi a dziećmi
  • kształtowanie umiejętności pozytywnego rozładowywania napięć psychicznych, złości i agresji
  • kształtowanie zachowań prozdrowotnych
  • zmniejszenie ryzyka otyłości
  • wzmocnienie odporności poprzez pozytywny wpływ na układ immunologiczny

W ramach innowacji potrawy kulinarne wykonywane przez uczniów, rodziców i nauczycieli są prezentowane na szkolnej stronie internetowej w formie opisu, zdjęć i filmów. Uczniowie mogą gotować w domach  wspólnie np. z rodzeństwem, rodzicami, dziadkami lub rówieśnikami. Przepisy mogą być prezentowane w sposób zabawny, odpowiadający oczekiwaniom młodych ludzi.

Aktywna i kreatywna forma spędzania czasu wolnego z najbliższymi osobami przynosi wiele korzyści nie tylko dla uczniów, lecz również dla ich najbliższych.   Click to listen highlighted text! Jedz zdrowo – żyj zdrowo W roku szkolnym 2020/2021 uczniowie Publicznej Szkoły Podstawowej im. Tadeusza Kościuszki z oddziałami przedszkolnymi w Goczałkowie realizują innowację pedagogiczną „Jedz zdrowo – żyj zdrowo”. W czasach pandemii covid-19 współczesny człowiek znacząco ograniczył swoją aktywność fizyczną, co powoduje coraz większe problemy. Obserwując dynamikę zmian społecznych, stylu i trybu życia współczesnego człowieka, wychodząc na przeciw jego potrzebom doszliśmy do wniosku, że powinnyśmy pochylić się głębiej nad problemem zdrowego i racjonalnego odżywiania. Śledząc wyniki badań naukowych nie da się ukryć faktu, iż coraz większa liczba ludności cierpi z powodu problemów z odżywianiem. Otyłość dopada coraz szerszą rzeszę młodych ludzi i dzieci, z drugiej zaś strony mamy do czynienia z problemem anoreksji czy bulimii. Nie ma chyba grupy uczniów, w której nie znalazłoby się dziecko z nadwagą lub otyłością. Okres dzieciństwa to czas, w którym kształtują się nawyki i przyzwyczajenia. Dlatego tak ważne jest, aby zaszczepić w młodym człowieku pozytywne wzorce. Sposób żywienia wpływa na funkcjonowanie człowieka, jego rozwój fizyczny, intelektualny, szybkość przyswajania wiedzy, uczenia się. To, w co wyposażymy dziecko w okresie dorastania, będzie procentowało w całym dorosłym życiu. Cele ogólne innowacji: kształtowanie nawyków zdrowego odżywiania Cele szczegółowe innowacji: wspomaganie procesów nabywania postaw prospołecznych podnoszenie poczucia własnej wartości i wiary we własne siły kształtowanie prawidłowych stosunków między dorosłymi a dziećmi kształtowanie umiejętności pozytywnego rozładowywania napięć psychicznych, złości i agresji kształtowanie zachowań prozdrowotnych zmniejszenie ryzyka otyłości wzmocnienie odporności poprzez pozytywny wpływ na układ immunologiczny W ramach innowacji potrawy kulinarne wykonywane przez uczniów, rodziców i nauczycieli są prezentowane na szkolnej stronie internetowej w formie opisu, zdjęć i filmów. Uczniowie mogą gotować w domach  wspólnie np. z rodzeństwem, rodzicami, dziadkami lub rówieśnikami. Przepisy mogą być prezentowane w sposób zabawny, odpowiadający oczekiwaniom młodych ludzi. Aktywna i kreatywna forma spędzania czasu wolnego z najbliższymi osobami przynosi wiele korzyści nie tylko dla uczniów, lecz również dla ich najbliższych. Powered By GSpeech